Podotherapie

Als u pijn heeft aan of in uw voeten, enkels, knieën, benen, heupen of rug kan een podotherapeut uitkomst bieden. Podotherapeuten zijn erkende specialisten op het gebied van de voet en kunnen klachten zoals hierboven beschreven behandelen. Voeten zijn de basis van het menselijk lichaam. Ze dragen ons elke dag naar de plek die we willen. Een probleem in uw voeten kan uitmonden in andere lichamelijke klachten.

Wat doet een podotherapeut?

De podotherapeut behandelt de klachten die voortkomen uit een afwijkend functioneren van de voeten, het looppatroon of door een beenlengteverschil. Ook behandelt de podotherapeut huid- en nagelaandoeningen en geven zij preventieve adviezen. Biomechanica van het lichaam staat hierbij centraal.

Wanneer u voor de eerste keer bij een podotherapeut komt, zal deze altijd starten met een uitgebreid onderzoek.

De podotherapeut is het enige beroep in de voetengezondheidszorg, dat via artikel 34 van de wet BIG een opleidingstitel bescherming geniet. Dit op basis van een erkende HBO-diploma na het voltooien van de 4-jarige bachelor opleiding. Het deskundigheidsgebied van de podotherapeut is ook in de wet omschreven. Het is dus een erkenning door de overheid van de bekwaamheden en de deskundigheid van de podotherapeut. De podotherapeuten hebben net zoals de andere beroepen, die in de wet BIG worden genoemd, een eigen kwaliteitsbeleid met de daaraan verbonden registratie. De NVvP heeft deze registratie ondergebracht bij het Kwaliteitsregister Paramedici, dat onafhankelijk van de vereniging de criteria bewaakt. Het niveau van deze (her)registratie ligt beduidend hoger dan van de wettelijke BIG registratie ( niveau van beginnende beroepsbeoefenaar).”

Neem contact op