Bel me terug
x

Bel me terug

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u terug.

Direct een afspraak maken?


Bel ons op 0227 - 54 36 82
Of laat ons u terugbellen:

Bel me terug

Neuropathie

Neuropathie is een aandoening aan de zenuwen. De aandoening kan het gevolg zijn van veel verschillende ziekten en behandelingen.

Wat is het en waar wordt het door veroorzaakt?

Neuropathie is een aandoening aan de zenuwen. De aandoening kan het gevolg zijn van veel verschillende ziekten en behandelingen. Vaak komt het voor bij mensen met diabetes. Maar het kan bijvoorbeeld ook een complicatie zijn van een chemo kuur, een hernia operatie of veroorzaakt worden door overmatig alcohol gebruik. Soms is het ‘onbegrepen’. Dan is de oorzaak niet te achterhalen.

Er wordt onderscheid gemaakt tussen de diepe en de oppervlakkige zenuwen. De diepe zenuwen zorgen ervoor dat ons lichaam weet waar wij ons in de ruimte bevinden en dat wij hier adequaat op kunnen reageren. Een voorbeeld hiervan is dat wanneer men op een scheve stoep staat, de diepe zenuwen deze ‘positie verandering’ waarnemen. Vervolgens sturen de diepe zenuwen een seintje naar de hersenen om aan te geven dat de voeten scheef staan. Waarna de hersenen een seintje naar de spieren sturen om ervoor te zorgen dat de houding gecorrigeerd wordt en u niet zult vallen.

De oppervlakkige zenuwen zorgen ervoor dat we onderscheid kunnen maken tussen onder andere warmte en koude, scherp gevoel en stomp gevoel en tevens zorgen ze voor de pijnbeleving.

Symptomen

Als de diepe zenuwen zijn aangedaan, kunt u zich onzeker voelen tijdens het lopen en/of staan en kunt u vaker struikelen en/of vallen.

Als de oppervlakkige zenuwen zijn aangedaan, kunt u pijn ervaren die verschillend van aard kan zijn, bijvoorbeeld:

  • stekend
  • brandend
  • schrijnend
  • dood/doof gevoel bij aanraking
  • het gevoel op watten te lopen
  • het gevoel te hebben alsof mieren over je heen lopen
  • pijn bij aanraking (bijvoorbeeld door kleding op de huid

Een ander symptoom is dat men juist geen pijn ervaart! Dit maakt deze aandoening zeer verraderlijk. Een wondje aan uw voeten kan hierdoor onopgemerkt blijven.

Wat doet de Podotherapeut?

De podotherapeut beoordeelt of er sprake is van neuropathie en zo ja, of er sprake is van aantasting van de diepe en/of de oppervlakkige zenuwen. De podotherapeut heeft hier diverse eenvoudige testen voor. Op deze manier wordt het voor u duidelijk wat voor u de gevolgen van de aandoening kunnen zijn en waar u rekening mee kunt houden. Wanneer het diepe gevoel is aangetast, kan de podotherapeut u een goed schoenadvies geven en eventueel een podotherapeutische zool voor u vervaardigen. Deze maatregelen kunnen uw stabiliteit vergroten en een juiste drukverdeling in de voet bewerkstelligen. Daarnaast zal de podotherapeut u voorzien van adviezen die op uw specifieke situatie van toepassing zijn.

Wat kunt u zelf doen?

Helaas bestaat er nog geen geneesmiddel of behandeling die de neuropathie kan laten verdwijnen. Wel kunt u ervoor proberen te zorgen dat u geen wondjes krijgt, bijvoorbeeld door passende schoenen en sokken zonder naden te dragen. Tevens is het niet verstandig om op blote voeten te lopen; u merkt misschien niet op wanneer u in een stukje glas zou stappen. Verder kunt u dagelijks de voeten goed bekijken om veranderingen en/of wondjes tijdig op te merken. Wanneer het diepe gevoel is aangetast, kan het raadzaam zijn een hulpmiddel, zoals een rollator, te gebruiken tijdens het lopen waardoor u zich zekerder kunt voelen en daardoor langer zelfstandig kunt blijven. Ook kunt u zorgen dat u ’s nachts altijd een lampje heeft branden als u uit bed moet gaan, zodat u kunt zien waar u gaat.

Samenwerking / Extra hulp

Afhankelijk van de oorzaak van de neuropathie, kunnen er verschillende hulpverleners bij betrokken zijn. Dit kan bijvoorbeeld de huisarts zijn. Maar ook een neuroloog of een revalidatie arts. Uw podotherapeut adviseert u, in samenwerking met uw behandelend arts, welke hulpverleners u nog extra hulp kunnen bieden.

De website www.stopdepijn.nl geeft betrouwbare informatie over neuropathie.