Bel me terug
x

Bel me terug

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u terug.

Direct een afspraak maken?


Bel ons op 0227 - 54 36 82
Of laat ons u terugbellen:

Bel me terug

Pijn aan de schenen

Shin Splint klachten, MTSS: Mediaal Tibiaal Stress Syndroom.

Symptomen

In eerste instantie wordt vermoeidheid in het onderbeen en/of gevoel van spierpijn in het onderbeen ervaren. Vervolgens kan een diffuse, zeurende pijn in het middelste en onderste 1/3 deel, vnl. aan de achter-binnenzijde van het scheenbeen(tibia) worden gevoeld, waarbij in latere stadia de pijn stekend en/of kloppend kan zijn.

Andere symptomen zijn:

  • Pijn aan het begin van de activiteit die minder kan worden tijdens de activiteit (hardlopen).
  • Meestal komt de pijn weer terug aan het einde van de activiteit.
  • Binnenzijde van het scheenbeen (kan variërend van enkel tot knie zijn) is drukgevoelig, vaak onder de aanhechting van de pees op het botvlies.
  • Met het aangedane been eindstandig op de tenen staan kan de pijn opwekken (niet altijd)
  • Soms zijn er “korreltjes/rijstekorreltjes” op het bot voelbaar zijn (irritatiereactie van het botvlies)
  • Soms is er roodheid of zwelling (enkele sec. drukken op de huid geeft een “putje”) aanwezig.

Wat kan het zijn?

Mediaal Tibiaal Stress Syndroom (vroeger ook wel Shin Splint genoemd)

Mediaal Tibiaal Stress Syndroom is een aanhechtingspijn van de pezen met een pijnlijke botstressreactie op het onderste (distale) tweederde deel van de achter-binnen (posteromediale) zijde van het scheenbeen (tibia). 13%-18% van de hardloopblessures is een MTSS. Lees verder.

De officiële definitie luidt: inspanningsgebonden pijn aan de posteromediale zijde van het scheenbeen (tibia), waarbij geen sprake is van onvoldoende doorbloeding (ischeamie) of een breukje als gevolg van stress (stressfractuur). Bij het onderzoek vind men een pijngebied van tenminste 5 cm aan één gesloten.

Wat doet de Podotherapeut?

Deze onderzoekt of uw klachten een oorzaak hebben in een verkeerde voetstand, beenlengte verschil, afwijkingen in het looppatroon of dat het met uw schoeisel te maken heeft.

De podotherapeut kan u een passend advies geven met betrekking tot de dagelijkse bezigheden, het sporten of een passend schoenadvies. Ook een taping kan worden aangelegd. Daarnaast kan de podotherapeut middels een zooltherapie uw verkeerde voetstand of voetfunctie corrigeren of bij een beenlengteverschil, dit compenseren, zodat de stressbelasting (druk, buig en/of tractie belasting) op het scheenbeen kan worden verminderd.

Wat kunt u zelf doen?

  • Rust
  • Massage. Masseer het pijnlijk gebied met je duim. Voel of je ergens knobbeltjes hebt aan de binnenzijde van het scheenbeen en/of de spieren stijf zijn. Masseer ook je grote kuitspieren. Een tennisbal is hierbij heel nuttig. Je kan een oppervlakkige massage doen of dieper gaan. Druk niet te hard op de zijden van het scheenbeen.
  • Langzame sporthervatting
  • Spierversterking
  • Verandering van trainingsactiviteiten.

Samenwerking / Extra hulp

In sommige gevallen is de afwijking of zijn de pijnklachten dusdanig dat podotherapeutische hulp alleen niet afdoende zal zijn. Dan wordt de hulp ingeschakeld van de (sport)fysiotherapeut bij u in de buurt. In andere gevallen kan de hulp of expertise van de orthopeed of Sport Medisch Adviescentrum (SMA) gevraagd worden.