Bel me terug
x

Bel me terug

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u terug.

Direct een afspraak maken?


Bel ons op 0227 - 54 36 82
Of laat ons u terugbellen:

Bel me terug

Afwijkend looppatroon

Symptomen

Met een of beide voeten naar binnen gedraaid lopen (intoeing), met een of beide voeten naar buiten gedraaid lopen (abductiegang), op de tenen lopen (tenengang), hippend lopen.

Als gevolg hiervan kan het kind vaker struikelen dan hun leeftijdgenootjes. Er is meestal geen sprake van pijn. Soms kunnen klachten optreden in de voorvoet, achillespees, knieën en bovenbenen/lies.

Wat kan het zijn? 

De oorzaak van deze afwijkende looppatronen kan liggen in de heupstand, de onderbeenstand en een afwijkende voetstand. Soms ook is een beenlengteverschil oorzaak.

Als een kind net gaat lopen is het lopen op de tenen een normale variatie op het looppatroon. Binnen drie tot zes maanden moet een normale voetafwikkeling plaatsvinden. Soms blijven kinderen op hun tenen lopen. Als een kind hier op gewezen wordt kan er een normale afwikkeling plaatsvinden waarbij de hakken gebruikt worden. Tenenlopen is vaak erfelijk en in veel gevallen heeft een ouder dit ook gedaan

Wat doet de Podotherapeut? 

Deze onderzoekt de oorzaak van het aanwezige looppatroon en de mogelijke aanwezige klachten daarvan. Indien de oorzaak behandelt kan worden door de podotherapeut zal deze afhankelijk van de bevindingen een schoenadvies geven, oefeningen geven of de afwikkeling sturen, de voetstand corrigeren en/of een evt. aanwezig lengteverschil compenseren met behulp van zolen.  Het dragen van deze zolen is tijdelijk.

Wanneer de oorzaak niet binnen het behandelgebied van de podotherapeut ligt, zal deze u doorverwijzen naar een andere behandelaar.

Wat kunt u zelf doen?

De oefeningen die opgegeven zijn dagelijks uitvoeren.

Samenwerking / Extra hulp 

In sommige gevallen is de afwijking dusdanig dat podotherapeutische hulp alleen niet afdoende zal zijn. Dan wordt de hulp ingeschakeld van de kinderfysiotherapeut of kinderoefentherapeut bij u in de buurt. Ook heeft Praktijk Podotherapie West-Friesland een samenwerkingsverband met Kinderpraktijk Paramee en de (kinder)oefentherapeuten in Medemblik, Wervershoof en Berkhout. Dit houdt in dat er nauw overleg is over de voortgang van uw kind.