Bel me terug
x

Bel me terug

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u terug.

Direct een afspraak maken?


Bel ons op 0227 - 54 36 82
Of laat ons u terugbellen:

Bel me terug

Doorgezakte of afwijkende stand van de voeten

Symptomen

Een kind met platvoeten klaagt over: pijn aan de binnenkant van de voet, pijn onder de voetholte of hak en over vermoeide benen of voeten na langdurig lopen en staan. Meestal bevinden deze klachten zich in de voetholte en binnenzijde van de voet.

Er zijn ook kinderen die niet klagen over pijn, maar niet willen wandelen of snel getild willen worden. Het kan ook voorkomen dat een kind over zijn eigen voeten struikelt.

Wat kan het zijn?

Bij platvoeten is de voetholte aan de binnenkant van de voet verlaagd en de hiel gekanteld. De meeste kinderen hebben platvoeten tot de leeftijd van twee jaar. Daarna zal zich een normale voetboog gaan vormen. Met een leeftijd van zes jaar hoort de hiel recht te staan en moet er een mooie voetboog te zien zijn. Doordat de voet naar binnen doorzakt, kunnen ook klachten aan de enkels en knieƫn ontstaan.De enkel- en/of kniebanden en onderbeenspieren raken overbelast. Door de voetboog te corrigeren kunnen voet-, knie- en enkelklachten verholpen worden.

Wat doet de Podotherapeut?

Deze onderzoekt de oorzaak van de afwijkende stand en de oorzaak van de klachten. De voetstand kan gecorrigeerd worden met correctiezolen. Meestal is het gebruik van deze zolen tijdelijk en herstelt de voetstand weer.

Wat kunt u zelf doen?

Spierversterkende oefeningen rond de enkel.

Samenwerking / Extra hulp

In sommige gevallen is de afwijking dusdanig dat podotherapeutische hulp alleen niet afdoende zal zijn. Dan wordt de hulp ingeschakeld van de kinderfysiotherapeut of kinderoefentherapeut bij u in de buurt. Ook heeft Praktijk Podotherapie West-Friesland een samenwerkingsverband met Kinderpraktijk Paramee en de (kinder)oefentherapeuten in Medemblik, Wervershoof en Berkhout. Dit houdt in dat er nauw overleg is over de voortgang van uw kind.