Bel me terug
x

Bel me terug

Laat uw telefoonnummer achter en wij bellen u terug.

Direct een afspraak maken?


Bel ons op 0227 - 54 36 82
Of laat ons u terugbellen:

Bel me terug

Pijn onder de hiel

Hielspoor; fasciïtis plantaris; tendinose aponeurose plantaris; enthesopathie fascia plantaris

Symptomen

U kunt een stekende of zeurende pijn in de holte van de voet, tegen de hak aan en/of onder de hiel ervaren wat vooral optreedt bij het opstaan van bed, stoel of bank.

Na de eerste passen wordt de pijn langzaam minder. Ook kunt u de pijn voelen na een tijdje gestaan of gelopen te hebben en in de ergste gevallen voelt u de pijn continu door.

Wat kan het zijn?

Een hielspoor is een verkalking onder de hiel bij de aanhechting van de peesplaat: de fascia plantaris. Deze is over het algemeen pijnloos. De pijn die ervaren wordt ontstaat veelal uit een ontsteking van de peesplaat onder de voeten ook wel genoemd fasciïtis plantaris. De ontsteking ontstaat door een te grote trekkracht op de peesplaat. En ontstaat veelal door het naar binnen zakken van de voeten bij het lopen.

Wat doet de Podotherapeut?

Deze onderzoekt de oorzaak van het ontstaan. De overbelasting ontstaat vaak door een afwijkende functie van de voet. Het hebben van “platvoeten” kan bijvoorbeeld bijdragen aan het ontstaan van deze klacht. Daarnaast zijn factoren als belasting en schoeisel mogelijk van invloed op het ontstaan van deze klachten. Bij ernstige klachten wordt een taping aangelegd. Met behulp van podotherapeutische zolen wordt de trekkracht van de peesplaat verminderd. Dat moet normaliter tot genezing leiden binnen drie tot vier maanden.

De podotherapeut heeft de beschikking over echografie, waarin de ernst van de aandoening kan worden bepaald, maar ook het herstel.

Wat kunt u zelf doen?

Neem op gezette tijden rust, wandel bijvoorbeeld de helft van de afstand die u normaal wandelt. Maar wandel of sport liever helemaal niet. Fietsen is een goed alternatief, hiermee belast u uw voeten aanzienlijk minder. Er zijn diverse oefeningen en adviezen, bekijk daarvoor de folder.

Samenwerking / Extra hulp

In sommige gevallen is de afwijking of zijn de pijnklachten dusdanig dat podotherapeutische hulp alleen niet afdoende zal zijn. Dan wordt de hulp ingeschakeld van de (sport)fysiotherapeut bij u in de buurt. Deze kan mogelijk ook shockwavetherapie toepassen.